Staročeská vánoční jídla

18.prosinec 2017

foto redakce Šťastní senioři.cz

Tradice smaženého kapra s bramborovým salátem na vánočním stole vznikla u nás teprve v 19. století. Na venkově však ještě počátkem století byla připravována vánoční jídla především z potravin, které zemědělci sklidili ze svých polí, sadů, nebo si přinesli z lesa.

 

Kapr se nepodával sice smažený, ale velmi oblíbený byl kapr na černo se sladkou omáčkou. Do hrncelitrem vody se daly čtyři lžíce vinného octa, půl lžíce rozkrájené mrkve, a půl lžíce celeru a petržele. Přidal se bobkový list, trocha nového koření, hřebíčku, pepře, lžička soli a dvě lžíce piva. To vše se nechalo zvolna vařit. Když zelenina změkla, přidal se porcovaný a osolený kapr, který se na mírném plameni vařil asi čtvrthodinu. Pak se rybí maso vyndalo a nechalo se ležet na míse. Do šťávyhrnci se přidalo několik jader vlašského ořechu, tři tabulky nastrouhaného perníku a vše se chvíli vařilo, aby omáčka mírně zhoustla. Pak se přidala špetka citrónové kůry, lžička citrónové šťávy, dvě lžíce červeného vína a lžíce malinové zavařeniny. Vše se důkladné zamíchalo a opět krátce povařilo. Omáčka se pak procedila, vložily se do uvařené porce kapra a přidala se lžíce rozinek a lžíce drobně nakrájených mandlí. Doporučovalo se jídlo připravit den předem, pak totiž byla omáčka mnohem chutnější. Příprava tohoto vánočního jídla je sice trošku složitější, ale výsledek však rozhodně stojí za to.

Čtěte také

- Vánoce

Mnohem jednoduší je příprava dalšího oblíbeného staročeského jídla vánočního kuby. V jednom hrnci se uvařily vyprané krupky. V druhém hrnci se udusily na másle a cibulce nakrájené sušené houby. Obsah dvou hrnců se promíchal, přidalo se trochu soli, pepře, majoránky a česneku. Promíchaná směs se dala na vymaštěný pekáč a upekla se v troubě.

 

Rovněž příprava dalšího vánočního jídla jahelníku není nikterak složitá. To se spaří dva díly jáhel, jeden díl rýže a dobře se promíchají. K tomu se přidají sušené švestky, nakrájená jablka a omastek. Podle chuti se tato směs přisolí nebo přisladí. Důkladně promíchaná směs se vložila do vymaštěné trouby, zalila mlékem a potom se jahelník upekl v troubě. Vánoční kuba a jahelník jsou nejenom velmi chutná, ale navíc ještě celkem dietní staročeská vánoční jídla.

 

Autor: redakce Šťastní senioři.cz

předchozí článek Všechny články další článek

TOPlist