Borůvky v české kuchyni

22.srpen 2017

foto redakce Šťastní senioři.cz

lesích a vřesovištích rostou porosty borůvek, nízkých keříků, jejichž listy na zimu opadají. O borůvkové keříky se lidé začínají zajímat až v červenci, kdy na nich dozrávají borůvky. Borůvky ale taky krásně kvetoukvětnu a červnu.

 

Květy vyrůstají na dosti dlouhých převislých stopkách, mají načervenalý nádech a jejich koruna srůstáširokou baňku. Plody borůvek jsou nejprve zelené, postupně červenají a nakonec se změnímodravě černé bobule. V Pošumaví dříve nasbírané borůvky sušívali na střechách svých chalup a sušené je ukládali na zimu.

 

Borůvky jsou vynikající nejenom syrové, ale i jako součást mnoha pokrmů. V jižních Čechách již ve středověku vařiliborůvek sladkou kaši, kterou zahušťovali moukou a perníkem. Taky dnes se těšíme na ten krásný čas borůvkových koláčů. Koláčborůvkami pěkně do vysoka posypaný sladkou drolenkou, to je panečku lahůdka. A což tak borůvkové knedlíkymáslem a tvarohem. Když borůvky rozvaříme, namažeme na vdolek, posypeme tvarohem a přidáme šlehačku, no to je teprve dobrota. Kam se hrabou všechny dorty a zákusky. Je docela možné, že známé české přísloví „někdo rád vdolky, jiný holky“, vymyslel nějaký kulaťoučký starší pán, pojídaje právě borůvkové vdolky. Při sbírání borůvek tyto sice jen pomalu přibývajíkonvičce, ale představa borůvkových hodů stojí za trochu práce.

 

Autor: redakce Šťastní senioři.cz

předchozí článek Všechny články další článek

TOPlist