Tradiční valašské jídla

18.květen 2016

foto redakce Šťastní senioři.cz

Staré přísloví tvrdí, že „ na Valašsku končí chléb a začíná kamení.“ Chudé valašské stráně poskytovaly Valachům obvykle jen žito a oves, brambory, zelí a pohanku. Nedílnou součástí valašského jídelníčku taky byly produkty ze salaše, ovčí sýr, brynza a žinčica. Jídelníček Valachů obohacovalo taky ovoce, zelenina, houby a lesní plody.

Brambory uměli Valaši připravit na mnoho způsobů a díky kysanému zelí byli lidé po celý rok zásobeni důležitými vitamíny. Jedno valašské přísloví praví, že „zemáky a zelé, živobytí celé.“ Zde jsou uvedeny některé tradiční valašské speciality:

Bramborové placky se připravují na několik způsobů. Ze syrových brambor se připravují známé bramboráky. Vařené brambory se pak pečou na sádle, nebo „na sucho“ na plechu a jí se jen tak, nebo potřené povidly.

Základem valašské kyselice je kysané zelí a brambory. Polévka se zahušťuje moukou rozmíchanou ve smetaně. Přidává se do ní klobása nebo uzené maso, koření s česnekem a majoránkou.

Pohanková kaše patřila k nejoblíbenějším jídlům Valachů. Dnes si ve valašských kolibách a restauracích můžeme pochutnat na kontrabáši, což je směs pohankové kaše se zelím, bramborem a klobáskou.

Střapačky se zelím je jídlo původem ze Slovenska, které je na Valašsku velmi oblíbené. Jsou to halušky nebo nočky z bramborového těsta s vařeným kysaným zelím, omaštěné nadrobno nasekanou, na sádle osmaženou cibulkou s kousky uzeného masa.

Frgály jsou tradiční valašské koláče, které se na Valašsku pečou už více než dvě stě let. Na těsto se používá směs pšeničné a žitné mouky, které se zamísí mlékem nebo vodou. Pak se těsto vyválí o průměru zhruba 30 cm a koláče jsou naplněny ovocnou nebo tvarohovou či makovou náplní. Frgály se upečou a jemně se posypou drobenkou a polijí rozpuštěným máslem.

Pokud budete pobývat na Valašsku, navštivte některou kolibu, restauraci či hospůdku a ochutnejte tradiční valašské speciality.

předchozí článek Všechny články další článek

TOPlist