Pěnkava obecná

26.únor 2013

lesích, sadech a městských zahradách slyšíme od časného jara do konce léta zvonivý zpěv pěnkavy obecné, jednohonejrozšířenějších a nejznámějších evropských pěvců.

 

Sameček pěnkavy obecné pestřejší zbarvení než samička

Sameček pěnkavy obecné pestřejší zbarvení než samička. Sameček světle červenou náprsenku, a šedomodrou hlavu. Základní barvou samičky je olivově hnědozelená a obě pohlaví mají typické bílé proužky na křídlech. Pěnkava obecná létá vlnkovaným letem, před každým zhoupnutím složí křídla. Pěnkavy si staví úhledná miskovitá hnízda spletenékousku trávy a kořínků. Hnízdo staví samička, ale sameček ji vydatně pomáhá, nosí materiál. Pěnkavy vyvedou dvakrát za rok čtyřisedm mláďat.

Čtěte dále:

- Vlaštovky a jiřičky

- Čáp bílý

Pěnkavy se živí drobným hmyzem, semeny a plody

Pěnkavy se živí drobným hmyzem, semeny a plody. Po vyhnízdění se pěnkavy shlukují a potulují všude tam, kde je dostatek plevelných rostlin, jejichž semena rády sbírají. Z Česka táhne většina ptáků na podzim do jižní a jihozápadní Evropy, pouze některé pěnkavy zůstávají věrné svému hnízdišti. K nám zase přilétají zimovat pěnkavy ze severní a severovýchodní Evropy. Na jaře se zase k nám naše pěnkavy vrací a ty, které zde zazimovaly, pak odlétají do lesů, sadů a městských zahrad severní a severovýchodní Evropy.

 

Autor: redakce Šťastní senioři.cz

předchozí článek Všechny články další článek

TOPlist