Medvěd hnědý

30.květen 2012

Medvěd hnědý sice vzhled dobromyslného dobráka, ale zdání klame. Je to divoká a nebezpečná šelma, která váží okolo 600 kg a dokáže běžet rychlostí až 45 km za hodinu. Proto taky rady „zaručených znalců“ jak se zachovat při setkání s medvědem jsou rady typu: „Vždycky se najde nějaký Eskymák, který radí domorodcům, jak mají žít v teplých krajích.“

Při náhodném setkánímedvědempřírodě totiž potřebujete mít především kus štěstí, aby si vás nevšímal. Však taky každoročně zaregistrujeme zprávy, kterak medvědi napadli a zle poranili lidi na Slovensku.

českých zemích byl sice medvěd vyhuben již v 19. století, zato na SlovenskuKarpatech se mu daří velmi dobře, a jeho stav je odhadován na 700 až 800 kusů. Tak se občas stane, že se několik medvědů zatoulá takynám do Beskyd. Medvěd je lesní šelma, největšíevropských šelem, pravý kolos mezi liškami, jezevci, kunami a podobnou zvěří, která pobíhá po lesích. Medvědí život to je dřina, ono to totiž není vůbec jednoduché, aby se medvěd nakrmil, zvláště když není právě úrodný rok na lesní plody a bukvice. Pro vaši představu, aby se velký medvěd pořádně nasytil, musel by každý den sežrat celou ovci, ale kdepak, takové sousto je jen velmi vzácné. Medvěd roztrhává pařezy, obrací trouchnivějící stromy a kameny a přitom pohlcuje mravence, brouky a hlemýždě.

Vybírá ptačí hnízda, hnízda divokých včel, vyhrabává vosí a čmeláčí hnízda, dobývá ze země kořínky. Na počátku jara, po zimním spánku, kdy medvěd velký hlad, strhává dokonce kůru ze smrků a jedlí, kterou žvýká, ba pase se taky na trávě. Když začnou lososi táhnout řekami do potoků a začnou se třít, nemůže u toho chybět medvěd, který obratně vyhazuje tlapami ryby na břeh a zase jednou masité hody.

Medvěd je největší šelmou Evropy

V létě přichází doba malin, borůvek a brusinek a pak doba žaludů a bukvic. Medvědi si začínají ukládat sádlo na zimu. Na podzim se již dny rychle zkracují, medvěd se každodenně hůře probouzí, stává se čím dál tím línější a cítí, že by se neuživil. Tak vyhledá vhodný brloh, nanosí tam listí a ulehá. Medvěd však nespí pravým tvrdým zimním spánkem, je jen velmi malátný, nejí a nepije, tráví z letního tuku. V zimním období se medvědici narodí jedno nebo dvě medvíďata, které jsou veselá a skotačivá a patří mezi nejroztomilejší mláďata na světě. Jejich roztomilost však trvá pouze necelý rok a pak postupně dorostou v medvědy, kteří jsou největší šelmy v Evropě.

Autor: redakce Šťastní senioři.cz

předchozí článek Všechny články další článek

TOPlist