Jezevec lesní

4.říjen 2013

Jezevcepřírodě málokdy zahlédnete, neboť zpravidla vycházínory venkdyž je tma a do nory se zase vrací dříve, než se rozbřeskne nový den. Jezevec zaleze pod zem do hluboké nory, kterou vyhrabal jako podzemní labyrint, stočí se na suchý mech nebo trávu a spí.

Čistotné zvíře

Je to velmi čistotné zvíře, trus ukládá mimo noru a v jeho noře nenajdete ani zbytky potravy. Jezevec lesní je vlastně takový pohodlný břichopásek mezi kunovitými šelmami, a proto se nehoní za králíky a zajíci, ale sbírá ze země, co mu neuteče. Je to hmyz, bažantí vajíčka, spadané ovoce semena a houby. Když je na podzim úroda bukvic a žaludů, to si teprve jezevec pochutná a „založí si sádlo na zimu.“ Je naší největší kunovitou šelmou, váží až 20 kg a s ocasem měří okolo jednoho metru.

Jeho černé oči jsou skrytypruzích černé srsti, kdežto ostatní část obličeje je krásně bílá, až na široký černý čenich. Jezevčí tělo mívá zpravidla šedou barvu, je nízké a doširoka rozložené a dozadu je čím dál tím širší. Všude tam si totiž jezevec „ukládá sádlo“ na zimu. Jezevčí pracka je zase miniaturou medvědí tlapy, alespoň pokud jde o dlouhé hrabavé drápy.

Jezevec je samotář

Jezevec je samotář, jezevčí matka se však o jezevčata, kterých se rodí jedno až pět, řádně stará.  Když napadne sníh a země zmrzne na kost, byla by hrozná dřina sehnat si něco k jídlu. Jezevec s tělem obaleným sádlem zaleze do nory a spí. Někdy trochu vykoukne ven a znovu se uloží k zimnímu spánku. Na jaře se tento samotář znovu vydá na své toulky po lese.

Autor: redakce Šťastní senioři.cz

předchozí článek Všechny články další článek

TOPlist