Jeřáb obecný

13.září 2012

Jeřáb obecný nejlepší podmínkyživotu ve vyšších polohách, kde taky zpravidla roste. Dosahuje tam téměř až k hranici lesa. Jeřáb sice často roste takypodrostu, ale protože je světlomilný, nachází nejlepší uplatnění ve stromořadích a na stráních.

 

Drobné kvítky zkrášlují strom od května do června. Nejkrásnější je však jeřáb koncem léta, když září červenými kulatými malvicemi, které se lidově nazývají jeřabiny. Dříve děvčata sbírala a navlékala na niť červené kuličky jeřabin jako korále. Je však škoda, že krása jeřabin tak rychle pomine, neboť se brzo scvrknou a taky ztrácí svou sytě červenou barvu.

 

Dužnina jeřabin je hořkokyselá, v syrovém stavu téměř nepoživatelná. Příčinou mírné jedovatosti je kyselina parasorbová. Jeřabiny dále obsahují četné organické kyseliny, cukry, pektin, vitamín C a karoten, který způsobuje jejich korálově červenou barvu. Kůra jeřábů se užívalabarvení a louhování, pevné dřevo sloužilovýrobě násad a rukojetí.

 

Sladká odrůda jeřábu

Kromě planého jeřábu obecného s trpce kyselými jeřabinami se pěstuje i jeho sladká odrůda, jeřáb sladkoplodý. Z jeho jeřabin se vyrábí zavařenina, která se téměř vyrovná marmeládě

a hodí se ke zvěřině nebo tučným a studeným pokrmům. Z jeřabin je taky možno připravit kompoty a sirupy a lze z nich taky vyrobit likér jeřabinku. Jakmile se na jeřábech objeví krásné červené jeřabiny, tak je už konec léta a zanedlouho pak nastane podzim.

 

Autor: redakce Šťastní senioři.cz

předchozí článek Všechny články další článek

TOPlist