Čekanka obecná

19.listopad 2012

Čekanka obecná jasnou modří květů zdobí okraje cest, meze, příkopy a suché louky. Mladé listy plané čekanky používali jako zeleninu již starověcí Řekové a Římané.

 

Dva druhy vyšlechtěné čekanky

V 18. století byly vyšlechtěny formy čekankyvelkými kořeny. Ty se po sklizni očistí,  pak se rozřežou, usuší a upraží na známou kávovinu cikorku. Pražením se v nich obsažený inulin měnílátku aromatem poněkud připomínající vůni pražené zrnkové kávy.

 

V sedmdesátých letech 19. století měli belgičtí sedláci zvlášť velkou úrodu čekankových kořenů, které pěstovali na výrobu cikorky. Kořeny uložili do půdy ve skleníku a během zimy na kořenech vyrostly čekankové puky. Později se začal pěstovat nový, zeleninový typ čekanky s čekankovými puky, které jsou po vybělení světle žluté. Čekankové puky vyrostou z koncových pupenů kořenů čekanek založených po sklizni do písku ve sklepích a sklenících.

 

Čtěte také:

- Růže šípková

 

Po celou zimu je tak možno sklízet čerstvou zeleninu, jemné a křehké pupeny. Jsou bohaté zejména na vitamín C a připravují se zpravidla na salát. Čekankové puky patří mezi chutnou zeleninu.

 

Autor: redakce Šťastní senioři.cz

předchozí článek Všechny články další článek

TOPlist