Bez černý

19.červen 2014

Bez černý je rozšířencelé Evropě, od atlantského a středomořského pobřeží až do Skotska a jižního Švédska. Najdeme ho taky i na západní Sibiři. U nás rostelistnatých lesích a křovinách, podél plotů i na rumištích. Kvete od června asi do poloviny července.

 

Bez rozkvete drobnými bílými kvítkybohatých květenstvích jako koláč velikých a leckdo se na něj do lesa vypraví. Z bezových květů lze totiž vyrobit osvěžující limonádu, anebo lze připravit bezové květenstvítěstíčku jako řízek, je to skutečně vynikající jídlo.

 

Jiní zase květy suší a je z nich výborný čaj, který prý léčí sedmero neduhů. Jestli sedmero, to nevím, ale při kašli, chrapotu a rýmě se osvědčuje docela dobře. Jako léčiva se používají taky bezinky, bezové listí a kořen. Celý ten keř je vlastně od hlavy až k patě tak léčivý a užitečný, že prý je třeba se před ním třikrát poklonit, jakmile ho spatříte.

 

Bez dozrává v září. Jeho lesklé kulovité černé bobule se nazývají bezinky. Z bezinek se vaří povidla, které mají poetický název kecanda. Jsou naše a dobrá, jenom se nesmí připálit. To jsou potom hořká a už tak dobře nechutnají. Až do konce šedesátých let, dříve než se rozšířili průpisky, se z bezinek vyráběl podomácku docela obstojný inkoust. Bezinky se rozmačkaly, do takto získané šťávy se přidalo trochu octa, něco málo kamence a zelené skalice a inkoust byl na světě. Bez černý je prostě léčivý a užitečný keř v naší přírodě.

 

Autor: redakce Šťastní senioři.cz

předchozí článek Všechny články další článek

TOPlist