Skořice

8.červen 2017

Skořice je velmi aromatické a oblíbené koření. Je to usušená a od vnější borky očištěná kůra dvoutříletých větviček skořicovníku cejlonského nebo skořicovníku čínského. Druhové přívlastky těchto vždy zelených stromů označují jejich původní výskyt.

 

Je to Cejlon, dnešní Srí Lanka a jihozápadní Čína se sousedním Vietnamem. Jako celé koření obě tyto skořice lze velice snadno odlišit. Cejlonská skořice je hladká, tenká, světle žlutohnědá kůra, která je sušením svinutá do dvousobě přilehajících trubiček. Čínská skořice je hrubá, tlustá, tmavě červenohnědá a zavinutá jenjednoduché trubičky. Obě skořice však krásně voní skořicovou silicí, aróma cejlonské skořice je však jemnější. Skořicovník cejlonský se pěstuje na plantážích ve Srí Lance, Indii, Indonésii a Brazílii. Čínský skořicovník se pak pěstuje Číně, ve Vietnamu, Japonsku a na Jávě.

 

Mletou skořicí se koření sladké pečivo a kaše, cukroví a čokoláda, celým kořením nakládaná zelenina, kompoty a horká červená vína. Skořice se používá takykosmetickém průmyslu, při výrobě některých likérů a skořicovou silicí se aromatizují taky některé druhy tabáku. V Číně skořici znali již před pěti tisíci lety a do Evropy se čínská skořice dostala již ve středověku, mnohem dříve, než cejlonská skořice.

 

Autor: redakce Šťastní senioři.cz

předchozí článek Všechny články další článek

TOPlist