Pekingské a čínské zelí

20.březen 2013

Čínským zelím vlastně běžně nazýváme pekingské zelí. Pekingské zelí se pěstovaloČíně již ve třetím století našeho letopočtu. Hlávky pekingského zelí jsou válcovité, pevnétmavozelených listů se zkadeřeným okrajem a bělavými tlustými žebry.

 

Evropě se pekingské a čínské zelí objevilo až v 18. století a byly jako zvláštnost pěstoványbotanických zahradách. Teprvepolovině 20. století se pekingské zelí začalo pěstovat jako zeleninaNizozemí, v Německu. V této době se taky začalo pěstovat pekingské zelí v USA zejména poblíže velkých městokolí čtvrtí, kde bydleli Číňané. Pekingské zelí je velmi chutnou zeleninou u nás běžně používanou. Je bohaté na vitamín C a vitamíny řady B. Toto zelí nízkou energetickou hodnotu a je oblíbenou potravou při redukčních dietách. Je lehce stravitelné a léčivé účinky na zažívací trakt.

 

Čínské zelí je prapředkem pekingského zelí a pěstuje se vlastně stále jen ve východní Asii. Netvoří pevnou hlávku, ale jen růžiciřapíkatých tmavě zelených listů. Čínské zelí se podobá trsu špenátu. Zelí rovněž obsahuje vitamín C a vitamíny B a je lehce stravitelné. Čínské zelínašich obchodech takřka nenajdete. Pokud je budete chtít ochutnat, můžete si ho zakoupit na čínské tržnici. Pekingské i čínské zelí je chutnou lehce stravitelnou zeleninou.

 

Autor: redakce Šťastní senioři.cz

předchozí článek Všechny články další článek

TOPlist