Jedlé kaštany

11.říjen 2012

Taky u násPraze a některých dalších větších městech, napříkladBrně neboOstravě je možno si na podzim zakoupit tuto pochoutku, jedlé pečené kaštany. Jedlé kaštany jsou plody kaštanovníku setého. Jedlé kaštany obsahují hodně škrobu, bílkovin, cukru a vitamínů. Kaštanovník pochází nejspíševýchodního Středomoří, dnes se však pěstuje nejvícezápadním Středomoří, odkud se taky nejvíce jedlých kaštanů vyváží.

 

Ve střední Evropě, dokonce až v jižní Anglii, jsou zbytky kultur kaštanovníku, pocházející ze starověku, a to v místech někdejších starořímských táborů a pevnůstek. Na tato místa se kaštanovník často dostal společněvinnou révou. Římané totiž zhotovovali kolíkyvinným keřům nejčastěji právěkaštanovníkového dřeva. Háje kaštanovníku na Slovensku v Malých Karpatech mohou taky pocházetdoby Římské říše. Ve střední Evropě rostou taky kaštanovníkyvýsadby ze středověku, ojediněle zde můžeme najít taky letité stromy.

 

Kaštany se jedí pečené, vařené, používají se jako přílohamasu a mele se z nich mouka. Kaštanová mouka se používá zejménacukrářské výrobě. Ze směsi kaštanové mouky, medu a karamelu byl v jižní Francii vyroben první nugát, který se pak stal velmi oblíbenou a známou cukrářskou pochoutkou.

 

Autor: redakce Šťastnísenioři.cz

předchozí článek Všechny články další článek

TOPlist