Datle

14.březen 2013

Datle jsou nejsladšípochoutek takzvaného jižního ovoce. Jsou to plody datlovníku obecného, který tvoří vždy zelené oázypustinách a pouštích ze severní Afriky přes Arábii a Íránna pravý břeh řeky Indu.

 

Tato kulturní palma se odvozuje od indického datlovníku lesního. Kromě sladkých ovocných datlí jsou taky datle škrobnaté, moučné. Růst datlovníkůoázách závisí výhradně na spodní vodě. Byly to právě oázydatlovníky, které od nepaměti umožňovaly karavanní cesty pouštěmi Sahary a Arábie.

 

Ovocné datle mají nejvyšší výživnou kalorickou hodnotu ze všeho ovoce. Jsou bohaté na vitamín A i vitamíny řady B. Datle mají mnoho přírodního cukru a jsou tedy dobrým zdrojem pro doplnění energie. Datle jsou pro obyvatele africko-předoasijských pouští prakticky denním chlebem. Konzumují se převážně sušené, sušené datle jsou totiž mnohem trvanlivější.

arabských zemích bývají datle slisované do bochníku, takzvaného adšu, taky se pečou na másle. Nejstarší záznamy o kultuře datlovníku, hlavně jejich vyobrazení, pochází již ze 4. tisíciletí . n. l. z Babylónie. Největším producentem datlí je Irák. Od konce 19. století se datlovník taky pěstujesubtropech Ameriky, v Austrálii a jižní Africe.

Autor: redakce Šťastní senioři.cz

předchozí článek Všechny články další článek

TOPlist