Cukrová třtina

4.únor 2013

Cukrovník lékařský je tráva až 7 m vysoká. Cukr je v dřeni plných stébel. Chemicky je to sacharóza, kterou poskytují i bulvy cukrovky. Prarodičem cukrovníku je hybrid planých druhů třtiny, které jsou původní na Nové Guineji.

 

Základ pro kulturní cukrovník se však vytvořilpo jeho přeneseni do Indie a odtud se pěstování kulturní třtiny rozšiřovalo všemi směry. Ve Středomoří ho zavedli v 8. až 10. století Arabové. se za to, že do Ameriky přivezl první sazenice cukrovníku na ostrov Haiti z Kanárských ostrovů Kryštof Kolumbus.

 

Plantáže cukrovníku se nacházejí v tropech a subtropech. K hlavním producentům třtiny patří Indie, Brazílie a Kuba. Ze zbytků stébel se po vytlačení sladké šťávy vyrábí papír, lepenka, izolace nebo odpad sloužící jako palivo. Surový žlutohnědý krystalový cukr se čistí a odpadní sirup, takzvaná melasa, se zkvašuje a destiluje na rum. Cukr byl ve starověku a středověku vzácný, sladilo se převážně medem. Cukr se rozšířil na počátku novověku, kdy se začaly zakládat plantáže cukrovníku v Americe. Šlechtění cukrových řep podpořil počátkem 19. století císař Napoleon Bonaparte, který zakázal dovoz všeho anglického zboží, včetně třtinového cukru.

 

Autor: redakce Šťastní senioři.cz

předchozí článek Všechny články další článek

TOPlist