Bobkový list

19.říjen 2012

Bobkový list je u nás běžným kořením. Jsou to usušené, lesklé, kožovité, vonné listy vavřínu vznešeného, vždy zeleného stromku nebo keře původem ze Středomoří. Prvotní vlastí vavřínu je snad Malá Asie.

 

Od starověku byl vavřín pro obyvatel Středomoří léčivkou i kořením. Ze starověku se udržel taky zvyk udílet jako nejvyšší poctu věncevavřínů nejlepším sportovcům, umělcům a vědcům. Taky ve středověku byli ratolestmi vavřínu na evropských univerzitách poctěni mladí učenci. Z latinské větyBacca laurea coronati“, což znamená „Ověnčení větévkami vavřínu“ vzniklo zkrácené „bacca laureáti“, a od těchto slov pak bylo odvozeno pojmenování bakalář. S latinským slovem „laureatus“, tj. ověnčený vavřínem, souvisí i čestný titul vyznamenaných umělců a vědcůlaureát.

 

Léčivé účinky bobkového listu

Listy vavřínu však mají taky nepoetický, praktický význam. Čaj připravený ze dvou bobkových listů ocení především diabetici, neboť dokáže snížit hladinu cukru v krvi. Bobkový list taky dokáže pomáhat při revmatismu, podporuje taky trávení a chuť k jídlu. Vavřínovým listem se ochucují masové a rybí pokrmy, přidává se do marinád na maso, do houbových omáček a výborně dokáže ochutit taky zvěřinu. Bobkový list se přidává taky do nejrůznějších nálevů na houby a na zeleninu.

 

Autor: redakce Šťastní senioři.cz

předchozí článek Všechny články další článek

TOPlist