Velké srovnání potravinových obalů v ČR: Nejvšestrannější využití nabízejí jednorázové termoformované obaly

6.květen 2016

Ačkolivsoučasnosti existuje více možností, jak dovážet či přenášet hotová jídla, ne každý obal se hodí pro všechny pokrmy. Odborníci ze společnosti Blatinie proto srovnali 5 nejpoužívanějších druhů potravinových obalů. Mezi patří klasické jídlonosiče, polystyrenové, plastové, hliníkové a papírové potravinové obaly. Zatímco nejlépe ze srovnání vyšlyhlediska využitelnosti a praktičnosti jednorázové plastové obaly, nejhůře dopadly hliníkové obaly a papírové boxy.

1.    Polystyrenové obaly

Rozšířeným způsobem, jak zabalit a přenést potraviny, jsou obaly vyrobenépolystyrenu. Jejich hlavní předností je schopnost udržet pokrm teplýněkolik desítek minut. Není tak nutné jej ohřívat ihned po příchodu domů či do kanceláře. Při vystydnutí je možné jídloobalu ohřát i v mikrovlnné troubě.

Naopak nevýhodou je jejich částečná propustnost, mohou nás tak nepříjemně překvapit fleky, které se pod miskou po několika minutách objeví. Proto jsou obaly vhodnější pro suché pokrmy. Na omáčky či masaomastkem je lepší využít jiný typ obalu. Nevýhodou je i křehkost materiálu, který může při neopatrné manipulaci snadno prasknout.

2.    Plastové obaly

porovnánídalšími typy obalů je výraznou výhodou jednorázových termoformovaných plastových obalů jejich absolutní nepropustnost. S tím souvisí i možnost je zatavitneprodyšně uzavřít krycí folií, tudíž se ani po delším skladování nestane, že by jídlo začaloobalu unikat. Obdobně jako u polystyrenových obalů, i jídloplastových obalech je možné ohřívatmikrovlnných troubách. Kromě ohřevu je navíc možné pokrmytěchto obalech také zachladit, případně rovnou zamrazit. Při nesprávném technologickém postupu se může projevit nevýhoda tohoto balení, a to je zarosení krycí folie.

3.    Hliníkové obaly

Občas lze narazit též na hliníkové obaly, ať už v podobě nápojových plechovek nebo vaniček, do kterých se balí například rybí saláty či některé asijské pokrmy. Jejich výhodou je nepropustnost a v porovnáníjednorázovými polystyrenovými i papírovými obaly rovněž relativní pevnost.

Oproti polystyrenovým a plastovým obalům však není možné ty hliníkové ohřátmikrovlnné troubě. Jsou tedy ideální pro jídlo určenérychlé konzumaci. Největší nevýhodou přitom je, že je jejich používání velmi neekologické. Zatímco jednorázové plastové i polystyrenové obaly je možné opláchnout od zbytku potravin a poté relativně snadno recyklovat, u hliníku je to složitější. Tenkostěnný hliník, tedy alobal, plechovky od nápojů a další, není možné vyhodit do běžných popelnic na tříděný odpad, ale je potřeba jej odnést do sběrných dvorů. Další možností jsou například sběrná místa na některých nádražích.

 

4.    Papírové obaly

Papírové krabice i misky, do kterých se často servírují asijské pokrmy či pizza, jsou výhodné kvůli jejich lehkosti a dobré skladovatelnosti. Papírové obaly se mohou často rozložit na archy papírů, tudíž nezabírají mnoho místa. Paradoxně nevýhodou u papírových obalů je jejich ekologičnost. Pokud jsou papírové obaly od pokrmů umaštěné, což většinou bývají, člověk je musí vyhodit do směsného odpadu. Jejich další nevýhodou je navíc fakt, že jsou velmi snadno propustné.

5.    Jídlonosiče

Další možností skladování a distribuce pokrmů, a to zvláště na venkově, jsou klasické opakovatelně použitelné jídlonosiče. Nicméně i ty mají své nevýhody. Staré hliníkové výrobky, které se v mnoha domácnostech stále vyskytují, mohou být totiž zdraví nebezpečné. Materiál degraduje a do jídel se postupně uvolňuje. Vzhledemopakovanému používání jsou navícporovnáníjednorázovými plastovými obaly na mnohem nižší hygienické úrovni.

Srovnávací tabulka vlastností jednotlivých druhů obalů:

 

Výhody

Nevýhody

Polystyrenové obaly

·         Lehké

·         Udrží teplo

·         Recyklovatelné

·         Křehké

·         Propustné

 

Plastové obaly

·         Hygienické

·         Lehké

·         Nepropustné

·         Lze ohřívatmikrovlnné troubě

·         Snadno recyklovatelné

·         Nižší schopnost udržet teplo

 

Hliníkové obaly

·         Nepropustné

·         Pevné

·         Nerecyklovatelné

·         Nelze ohřívatmikrovlnné troubě

Papírové boxy

·         Lehké

·         Skladné

·         Značně propustné

·         Nerecyklovatelné

Jídlonosiče

·         Opakovaně použitelné

·         Pevné

·         Zpravidla těžší

·         U starších modelů riziko uvolnění nebezpečných látek

·         Méně hygienické

předchozí článek Všechny články další článek

TOPlist