Studie potvrzují: Kávy se netřeba bát

28.únor 2012

Praha - Vědecký tým Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT) v Praze analyzoval rozdílné druhy kávy a techniky jejich přípravy. „Věděli jsme, že kromě nejznámějšího kofeinu káva obsahuje i další látky, včetně řady zdraví prospěšných látek s antioxidační aktivitou. Zajímalo nás, zda mají rozdílné způsoby přípravy různých druhů kávy vliv na sledované látky. A pokud ano, tak jaký,“ říká profesorka Jana Hajšlová, vedoucí Ústavu chemie a analýzy potravin.

 

Experti zkoumali čtyři druhy kávy: mletou-praženou kávu pro přípravu „turecké“ kávy, rozpustnou kávu, kávu v kapslích a mletou kávu na přípravu espressa, které připravovaliČeské republice obvyklými způsoby. Zjistili, že dobrou kávu lze získat všemi testovanými způsoby přípravy. Výsledky studie též potvrdily, že zvolený způsob přípravy kávy ovlivňuje zastoupení jednotlivých složek ve výsledném nápoji.

 

ohledem na obsah kofeinu v nápoji hraje roli použitá odrůda kávy (Robusta obecně vyšší obsah kofeinu než odrůda Arabica), zatímco vlastní způsob přípravy kávy tuto skutečnostvýrazně neovlivní. „V podstatě je z hlediska psychostimulačního účinku kávy jedno, zda si dáte espresso, rozpustnou kávu nebo zalévanou kávu. Jakákoliv z nich pomůže díky kofeinu zlepšit bdělost, pozornost, logické myšlení a celkovou tělesnou a duševní výkonnost,“ říká doc. MUDr. Pavel Kohout, odborný garant Institutu kávy.

 

Kromě kofeinu se kávy liší zastoupením ostatních látek, k jejichž tvorbě docházíprůběhu procesu pražení. Dosažené teplota a délka pražení ovlivňují především vznik charakteristického aroma a chuti. Vysoké teploty při pražení způsobují i vznik antioxidantů. S ohledem na technologii výroby nejvyšší antioxidační aktivitu vykazovala rozpustná káva.

 

posledních letech se sleduje též tvorba tzv. procesních kontaminantů, akrylamidu a furanu, s cílem optimalizovat výrobní proces. V žádnémvyšetřovaných vzorků sledované látky nepřekročily běžně zjišťované hodnoty. Při konzumaci rozpustné kávy připravené podle doporučení výrobců je příjem výše uvedených látekporovnáníostatními typy kávy nejnižší.

 

Studie potvrdila přítomnost antioxidačních látek ve všech druzích kávy. „Antioxidanty spolu s ostatními látkami hrají rozhodující roli při pozitivních vlivech kávy na lidský organismus,“ vysvětluje docent Kohout a dodává: „Díky nim pravidelná konzumace kávy může snižovat riziko vzniku diabetes mellitus II. typu, protinádorové účinky a pozitivně působí při prevenci Alzheimerovy choroby.“

 

Vědci zkoumali celkem 8 vzorků kávy ve čtyřech kategoriích, a to:

 

mletou-praženou kávu - JACOBS AROMA standard, Jihlavanka STANDARD Original,

instantní kávu - JACOBS VELVET, NESCAFÉ CLASSIC Extra aroma,

kávu v kapslích - NESCAFÉ Dolce Gusto Espresso, JACOBS Tassimo Espresso a

mletou kávu na přípravu espressa - Illy Espresso Café Macinato, Segafredo Zanetti ESPRESSO Casa.

* Všechny vzorky byly během zkoumání vědcům neznámé, aby se zajistila úplná objektivita.

 

 

O INSTITUTU KÁVY

Institut kávyzahájil svoji činnostdubnu 2010. Jeho zakladateli a garanty jsou přední český specialista v oblasti léčebné výživy doc. MUDr. Pavel Kohout, Ph.D. (gastroenterolog a nutricionista, Fakultní Thomayerova nemocnice v Praze), a slovenský odborník v oblasti poradenství pro obezitu, výživu a zdravý životný styl MUDr. Peter Minárik (gastroenterolog, Onkologický ústav sv. Alžběty v Bratislavě). Smyslem této iniciativy je objektivně informovat o kávě a vlivu její konzumace na lidský organismus. Institut kávy je rovněž provozovatelem webové stránky www.institutkavy.cz, kde najdou zájemci množství informací nejen o pěstování a výrobě kávy a jejím složení, ale i vlivu její konzumace na lidský organizmus.

 

 

O VŠCHT

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze je největší vzdělávací institucí svého druhu ve střední a východní Evropě. Navazuje na téměř 200 letou tradici výuky chemie v Čechách. V současnosti 4 fakulty: Fakulta chemické technologie, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, Fakulta technologie ochrany prostředí a Fakulta chemicko-inženýrská, které mají celkem 29 výzkumných ústavů. Pedagogicky a vědecky na škole působilo i několik nositelů Nobelovy ceny za chemii.

předchozí článek Všechny články další článek

TOPlist