Nové trendy v balení tekutin: kanystry vystřídaly jednorázové vaky v krabicích

30.březen 2016

Zatímco dříve byly nápoje většího množství běžně uchováványkanystrech či sudech, v posledních letechČeské republice roste oblíbenost speciálních vaků, takzvané technologie bag in box. Hlavním důvodem je skladnost, snadná manipulace a delší doba trvanlivosti nápojů.

Stále populárnější technologii bag in box, která se v Česku objevila před 15 lety, tvoří krabice vyrobenálepenky a dvojitý vakpružné fólie opatřený hrdlem a uzávěrem. Výhodou oproti kanystrům je jejich skladnost a hygieničnost. „Zatímco prázdný kanystr je stejně objemný jako plný, sáčky i krabice je možné rozložit a přepravit na paletách i několik tisíc kusů. Uzavřený výčepní ventil u systému bag in box navíc zabraňuje zpětnému pronikání vzduchu. Tato technologie je tak sterilní, hygienická a tekutiny uvnitř si zachovají déle svou čerstvost,“ vysvětlil výhody Bohdan Daněk, výrobní ředitel společnosti Blatinie, která technologii bag in box v tuzemsku vyrábí. Například balené víno si zachovává neměnnou chuť a svěžestšest týdnů po otevření, protože nedocházíjeho nežádoucí oxidaci,“ dodal Daněk.

Tato technologie je vhodná především pro velkoobjemové obaly, které pojmou od tří do dvaceti litrů tekutin. Právě proto je oblíbená zejména v gastronomických provozech. „Zájemci o bag in box z řad provozovatelů gastronomických zařízení tvoří přibližně 30 % našich odběratelů,“ potvrdil Bohdan Daněk rozsáhlé využití této technologie v gastronomii. „Kromě vína, mléka či moštů je takto možné uchovávat i stolní oleje, protlaky, koncentráty nebo saponáty,“ dodal Daněk.

předchozí článek Všechny články další článek

TOPlist