Lednový program Městské knihovny v Praze

19.prosinec 2012

Filmové projekce:

 

Spiritualita a film (ve spolupráci s Akademickou farností Praha)

23. 1., 19:00, Ústřední knihovna, Velký sál (Mariánské nám. 1, Praha 1)

Uvádí:P. ThLic. Ing. Petr Vacík, SJa Mgr. Lukáš Jirsa, Ph.D.

Turínský kůň(Maďarsko, Francie, Německo, Švýcarsko, USA 2011, Béla Tarr, Ágnes Hranitzky)

Vstupné: 70 Kč

 

 

Koncerty:

 

ÚSTŘEDNÍ HUDBA AČR(ve spolupráci s orchestrem Armády ČR)

17. 1., 17:00, Ústřední knihovna, Velký sál (Mariánské nám. 1, Praha 1)

Orchestr s úctyhodnou tradicí i vysokou současnou úrovní uvádí světově proslulá klasická díla. Při své koncertní činnosti Ústřední hudba AČR spolupracuje s osobnostmi hudebního života, se sólisty Národního divadla, Státní opery Praha a České filharmonie.

Novoroční koncert.

Vstup zdarma, místenky hodinu předem.

 

 

Přednášky a besedy:

 

STRAVA VHODNÁ PRO TĚLO I DUŠI

Ústřední knihovna, Malý sál (Mariánské nám. 1, Praha 1)

Přednáší: Ing. Vít Syrový

Vstupné: 40 Kč

 

15. 1., 19:00 Jak zlepšit stravovací styl aneb Čím podpořit zdraví

Přirozené prostředky, s jejichž pomocí lze účinně zlepšovat zdraví. Kromě odpovídající stravy mezi ně patří pramenitá voda, vzduch, slunce, bylinky a další. Nakolik moudře dokážeme využívat všech pomocných sil přírody, které se nám nabízí. Mnohé postupy, jež si na přednášce rozebereme, nejsou přitom nic nového, ale naopak byly užívány už před tisíciletími.

22. 1., 19:00 Které suroviny prospívají tělu i duši aneb Jak se nepřiotrávit chemickými postřiky a pesticidy

Kromě éček patří k rizikovým složkám stravy též pesticidy a další chemické prostředky, jež se užívají v intenzivním zemědělství. Na přednášce se dovíte, které suroviny nakupovat, abyste zbytečně nepoškozovali své zdraví ale naopak ho vhodnou stravou podporovali. Přednášející poukáže rovněž na přínosy ekologického zemědělství a BIO produktů, které prospívají nejen lidskému zdraví, ale i okolní přírodě.

29. 1., 19:00 Jak na éčka aneb Chemie nám nesvědčí

Nejrizikovější přídatné látky – tzv. éčka, jaké zdravotní problémy či onemocnění mohou vyvolávat, dlouholeté zkušenosti potravinářského chemika, proč a kde se riziková éčka nejvíce užívají. Praktické rady, pomocí nichž se budete moci lépe orientovat ve směsici chemických a dalších názvů,

jež bývají uvedeny na obalech potravin. V některých případech jde o běžně metabolizovatelné sloučeniny, v jiných o zjevně toxické látky, jimž by se měl každý vyhnout.

 

 

ALTERNATIVNÍ CESTY KE ZDRAVÍ

16. 1., 17:00, Ústřední knihovna, Malý sál (Mariánské nám. 1, Praha 1)

Co nám v době jedové škodí nejvíce?

Autorka bestselleru Doba jedová se bude zabývat příklady největších škůdců lidského zdraví v potravinách, nápojích, lécích a našich domovech. Ukáže, jak naše zdraví ohrožuje to, o čem si myslíme, že nám prospívá. Seznámí posluchače také se způsoby, jak se proti působení uvedených zabijáků bránit.

Přednáší: prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc.

Vstupné: 40 Kč

 

 

Společenské odpoledne 3. věku (ve spolupráci s Klubem aktivního stáří)

28. 1., 14:30, Ústřední knihovna, Velký sál (Mariánské nám. 1, Praha 1)

Setkání se známými osobnostmi, tentokrát v novém cyklu – Sexy až do hrobu, aneb jak úspěšně nestárnout, setkávání s protagonistkami stejnojmenné knihy Olgy Struskové. Host Magdaléna Dietlová.

Program uvádí: Ing. Danuše Steinová

Vstupné: 50 Kč

 

 

Komentovaná vycházka:

  

17. 1. Slovanská epopej

Úvodní slovo v Malém sále Ústřední knihovny (Mariánské nám. 1, Praha 1) od 14:30,

v 15:30 odchod na vycházku. Max. počet 30 účastníků.

Prohlídka souboru dvaceti monumentálních obrazů Slovanské epopeje, nově vystaveného cyklu obrazů Alfonse Muchy ve dvoraně Veletržního paláce.

Vycházky vede PhDr. Jana Jebavá

Vstupné: 30 Kč (90 Kč vstupné do galerie)

předchozí článek Všechny články další článek

TOPlist