Čtenáři píší

Špičková kloubní výživa Pro zdravou hladinu cukru v krvi

Potřebujete vědět víc? Důchodová kalkulačka a poradna bezplatně!

I zastánci štíhlé linie si mohou dopřát víno. Pozor na prázdné kalorie i zbytkový cukr - 25.7. 2016

Léto je obdobím, kdy obzvláště ženy myslí na to, jak vypadat v plavkách a krátkých sukních co nejlépe. K letním měsícům však zároveň patří grilované speciality a různé alkoholické drinky. Jejich konzumace přitom štíhlé linii neprospívá. Výjimkou mohou být podle odborníků suché druhy vín, jejichž přiměřená dávka škodit nemusí. Dvě deci vína totiž obsahují asi 150 kcal, což je u žen zhruba 8 % doporučené denní dávky kalorií a u mužů jen 6,5 %. Na co by si měli dát zastánci zdravé životosprávy při výběru vína pozor, popíšeme v následujícím článku.

více

Ženy tvoří nadpoloviční většinu absolventů vysokých škol. Stále více se uplatňují i v technických oborech - 22.7. 2016

Více než polovinu absolventů vysokých škol v EU tvoří ženy. Vyplývá to z nejaktuálnějších dat statistického úřadu EU- Eurostatu. Z téměř pěti milionů absolventů v roce 2014 bylo 58 % žen a 42 % mužů. Mužští absolventi stále dominují v oborech, jako je inženýrství, zpracovatelský průmysl nebo stavebnictví, kde jejich podíl činí více než 70 %. Naopak ženy silně převažují mezi absolventy pedagogických oborů (80 %) nebo ve zdravotnictví (75 %).

více

Polovina Evropanů žije ve stresu. Investovat do svého duševního zdraví se ale už nebojí - 22.7. 2016

Téměř polovina lidí v Evropě žije pod permanentním tlakem. Vyplývá to z letošního výzkumu společnosti Euromonitor. Na druhou stranu jsou ale lidé stále více ochotni investovat do svého duševního zdraví. VZP registruje nárůst výdajů za služby specialistů v ambulancích klinické psychologie, Národní ústav duševního zdraví zase vyšší počet přiznaných invalidních důchodů pro duševně nemocné. Zájem je ale i o služby osobních koučů. Oblibě se těší také jóga, meditace i nejrůznější mobilní aplikace.

více

Úvěry se budou čerpat s menším rizikem - 29.6. 2016

Každý úvěr je vhodné si velmi pečlivě promyslet, neboť splácení úvěru ovlivňuje rodinné finanční hospodaření dlouhodobě. V životě jsou však situace, kdy je čerpání úvěru správným finančním řešením a nelze čekat až rodina našetří. Nový zákon o spotřebitelném úvěru více chrání dlužníky. Čerpání úvěru bude bezpečnější.

více

Smartphone udává nový trend cestování. 5 tipů, na co si dát s mobilem na cestách pozor - 22.6. 2016

S příchodem chytrých telefonů se postupně mění způsob cestování. Aplikace nainstalované v mobilu šetří čas s vyhledáváním spojů a rezervací hotelů, pro plánování tras už nepotřebujeme ani papírové mapy. Smartphone se stal nepostradatelným společníkem na výlety u nás i v zahraničí. Přináší s sebou ovšem také úskalí, která nás mohou zaskočit nepřipravené. A jak nepříjemné bývají situace, kdy telefonu dojde šťáva nebo nezajistíme roaming, snad ani není třeba přibližovat.

více

Chia, quinoa, karob, špalda, shiitake aneb 5 netradičních zdravých rostlin ke konzumaci - 22.6. 2016

Chia, quinoa, karob, špalda či shiitake. Přestože mnozí nevědí, co si pod těmito cizojazyčnými pojmy představit, milovníci zdravé stravy tyto rostliny znají a přesně ví, jak je využívat. Chia semínky ze šalvěje hispánské lze například ochutit salát, semeny quiony neboli jihoamerického merlíku nahradit rýži, zrny špaldy zase kávu. V tomto článku představujeme pět netradičních rostlin, které se mohou stát součástí jídelníčku nejen veganů či vegetariánů.

více

Není tak zdravé, je bez bakterií a vydrží věčně aneb 5 nejčastějších pověr o mraženém jídle - 21.6. 2016

Uchovávání jídla v chladu a mrazu je již po tisíciletí tím nejlepším způsobem skladování potravin. Umožňuje totiž jejich konzervaci na velmi dlouhou dobu, při níž dochází pouze k minimální ztrátě cenných minerálů a živin. Správné skladování však má svá pravidla a k nim se pojí i řada mýtů. Níže je uvedeno pět nejčastějších pověr, které ve společnosti o mražení potravin kolují.

více

Jak vybavit chalupu: Odolnými materiály i drobnostmi, které dají vaší chalupě styl - 21.6. 2016

Chaty a chalupy jsou oblíbenými víkendovými destinacemi mnoha Čechů, stejně tak roste trend trávení letních dovolených na chalupách. Proto by neměly sloužit jako skladiště starého nábytku a nepotřebného vybavení, které již doma nemá své místo. Naopak si můžete zařídit chalupu s příjemnou atmosférou, která upoutá interiérem a bude vybavena stylově i s nevelkými náklady. I zde však platí určitá pravidla, která je třeba dodržovat.

více

Letní dovolenou přes internet letos nakoupí 40 % Čechů. Zájezdy objednávají v pondělí dopoledne - 20.6. 2016

Až 40 % letních dovolených bude podle odborníků letos prodáno přes internet. Zájem o nákup dovolené on-line každým rokem narůstá, český trh však za zahraničím stále zaostává. Důvodem vysoké obliby výběru zájezdu na internetu je možnost rychlého srovnání nabídek a zjištění podrobných informací o hotelu či destinaci. Češi své pobyty na internetu nejčastěji objednávají v pondělí kolem 10. hodiny dopoledne.

více

Úroveň školního stravování je v Česku vysoká. Nedostatečné jsou však platy personálu a stravovací návyky dětí - 20.6. 2016

Systém školního stravování funguje v České republice již přes 50 let. Aktuálně se ve zhruba 8 tisících jídelnách stravuje přes 123 tisíc dětí. České školní jídelny jsou světovým unikátem, nabízí totiž vysokou kvalitu jídel za velice nízké ceny, díky kterým jsou obědy dostupné pro všechny. Za největší nedostatky experti považují nízké finanční ohodnocení personálu, jejich nedostatečnou edukaci a špatné stravovací návyky dětí.

více

Vysloužilé elektro nelze v Česku odevzdat do všech výkupen. Prioritou je materiálové využití odpadu - 20.6. 2016

V třídění odpadu, zejména obalů, patří Češi k nejzpůsobilejším národům EU. I přesto se český národ ztrácí v pravidlech, která nastavují specializované nakládání s elektroodpady a bateriemi. Zatímco ještě v roce 2014 mohli lidé odnést elektrospotřebiče do jakékoliv výkupny, nyní mohou vysloužilé elektro přijímat jen ty výkupny, které mají zřízeno místo zpětného odběru elektrozařízení. V opačném případě nakládají s daným elektroodpadem nelegálně.

více

Nemoc a rodinná peněženka - 30.5. 2016

Dlouhodobé zdravotní problémy jsou nepříjemné i z finančního hlediska. Během nemoci z důvodu pobírání nemocenské klesá rodinný příjem, zaměstnancům s vyššími příjmy poměrně výrazně. Někteří občané ani nesplňují podmínky pro přiznání státní nemocenské. Vlastní komerční pojištění je zejména pro živitele rodiny zodpovědným krokem.

více

Potravinářská inspekce loni uložila pokuty za 140 milionů korun. Hlavními problémy byly nedodržování hygieny a špatná manipulace - 30.5. 2016

Výsledky kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) za rok 2015 ukazují alarmující stav dodržování hygienických předpisů a požadavků na skladování potravin u maloobchodů. Jen v loňském roce uložil tento orgán pokuty ve výši 140 milionů korun, nejčastěji za nedostatečná opatření proti škůdcům, narušování chladového řetězce při manipulaci s potravinami, dále jejich špatné označování a falšování. Kritická je i skutečnost, že tyto problémy se objevují dlouhodobě.

více

Vinaři mezi celebritami: Ochutnejte víno Stinga i Drew Barrymore - 29.5. 2016

Co mají společného Brad Pitt, Drew Barrymore či Beckhamovi? Kromě popularity též lásku ke kvalitnímu vínu. Nejnovějším trendem mezi celebritami však není pouze pití dobrých vín, ale i jejich pěstování. Zatímco některé známé osobnosti víno produkují pouze pro své přátele, jiné získávají za svá vína ocenění. Přečtěte si, jaká vína preferují světové celebrity, a kam se vydat, pokud chcete jejich víno okoštovat.

více

Experti varují: Papír se v přírodě rozkládá čtyři měsíce, plasty sto let, baterie nikdy. Řešením je recyklace - 28.5. 2016

Zatímco ohryzek od jablka se v přírodě rozloží už za dva týdny a papírový pytlík za čtyři měsíce, plastový kelímek se může rozkládat až sto let. Některé druhy odpadu, jako například baterie nebo sklo, jsou navíc téměř nerozložitelné a pro přírodu toxické. Zbytečnému hromadění odpadu lze přitom předejít správnou recyklací a opětovným využitím materiálů. Z ohryzku se tak může stát hnojivo, z baterií například stavební ocel.

více

Trendy v balení potravin u sousedů: V Německu využívají inteligentní potravinové obaly, na Slovensku paskalizaci - 19.5. 2016

V zemích Evropské unie se v současnosti více než 50 % vyprodukovaných plastových obalů využívá k ochraně potravin. Vyplývá to z aktuálních údajů studie Toppits Save Food. Poptávka po jednorázových plastových obalech v České republice loni vzrostla o 10 %, obdobně roste zájem o plastové obaly i v sousedních zemích. Kromě nich v Německu využívají také například inteligentní obaly, na Slovensku zase paskalizaci.

více

Tipy na osvěžující koktejly: Letošním hitem je kombinace perlivých vín s ovocem - 18.5. 2016

Jemná perlivá vína s kapkou alkoholu jsou ve slunečných dnech ideálním osvěžením. Podávají se totiž vychlazená na 7 až 9 stupňů a většinou jsou méně alkoholická než běžná vína. Pokud patříte mezi příznivce jemně perlivých vín, máme pro vás několik tipů na lehké jarní koktejly, které zvládnete připravit i doma.

více

Velké srovnání potravinových obalů v ČR: Nejvšestrannější využití nabízejí jednorázové termoformované obaly - 6.5. 2016

Ačkoliv v současnosti existuje více možností, jak dovážet či přenášet hotová jídla, ne každý obal se hodí pro všechny pokrmy. Odborníci ze společnosti Blatinie proto srovnali 5 nejpoužívanějších druhů potravinových obalů. Mezi ně patří klasické jídlonosiče, polystyrenové, plastové, hliníkové a papírové potravinové obaly. Zatímco nejlépe ze srovnání vyšly z hlediska využitelnosti a praktičnosti jednorázové plastové obaly, nejhůře dopadly hliníkové obaly a papírové boxy.

více

Historie splachování: Od dešťové vody po antibakteriální a bezkontaktní technologie - 6.5. 2016

Zatímco dříve se splachovalo pomocí vody ze studně nebo se chodilo do přírody, dnes je splachování toalety všední a samozřejmou záležitostí. Věděli jste, že moderní splachovací WC je staré již 420 let a že jej jako první v historii použila královna Alžběta I.? Podívejte se s námi, jak se v průběhu historie vyvíjela podoba splachovacích toalet až k dnešním moderním trendům.

více

Zahání nemoci, mohou se užívat v jakémkoliv množ-ství aneb 5 největších mýtů o vitamínech - 5.5. 2016

Zdravý životní styl se dnes u řady lidí neobejde bez zvýšeného přísunu vitamínů. Ty jsou pro správné fungování těla i jeho imunitu velmi důležité. I přesto však o nich ve společnosti panují všeobecné představy, které jsou mnohdy mylné. V následujícím článku vám představíme pět nejčastějších mýtů, které u nás i ve světě o vitamínech kolují.

více

Konzumace rybího masa podporuje zdraví mozku. Chrání před demencí i Alzheimerem - 4.5. 2016

Výživové rady se na nás valí ze všech stran. Často si tipy na ideální složení jídelníčku protiřečí a módní vlny vyzdvihují různé potraviny, které jsou ten či onen rok zrovna v kurzu. Ve všech dietních radách a výživových plánech ale najdeme několik věcí společných: doporučují zeleninu, střídmost a v neposlední řadě konzumaci ryb. Látky obsažené v rybím mase se totiž těžko hledají v jiných potravinách a právě tyto složky pomáhají ochránit mozek před stárnutím a nemocemi, které jej provázejí.

více

Lucemburský rok NPÚ se rozjíždí – a nejen na hradech a zámcích - 3.5. 2016

Lucemburský rok, tedy akce a programy, kterými letos Národní památkový ústav připomíná krále a císaře Karla IV. i jeho rod, dobu a stavby, které jsou s ním spojeny, se naplno rozjede tento víkend. V nejbližších dnech a týdnech jím ožijí hrady Karlštejn, Veveří, Velhartice a Lipnice, ale třeba také klášter Kladruby a zámek Krásné Březno v Ústí nad Labem.

více

Vývoj firemních benefitů v ČR: prioritou je dnes zdraví, jazyky a svobodná volba - 2.5. 2016

Zaměstnanecké výhody prošly historicky velkou proměnou. Podle personalistů se změny nejvíce dotýkají oblasti stravování, vzdělávání a volnočasových benefitů. Zatímco dříve se zaměstnanci stravovali téměř výhradně v kantýnách s unifikovanou stravou, dnes je pro zaměstnavatele prioritní vysoce kvalitní a pravidelná strava. Výraznými změnami prošlo také firemní vzdělávání. Dobu, kdy firmy poskytovaly zejména školení pro technicky zaměřené odborníky, vystřídal trend jazykových kurzů a e-learningu.

více

Spoření na penzi bude výhodnější - 27.4. 2016

Životní úroveň penzistů bude v budoucnu mnohem více než v současnosti záviset na vlastním finančním zajištění, neboť státní penze nebudou z demografických a ekonomických důvodů tak vysoké jako v současnosti. Od příštího roku bude legislativou spoření na penzi v penzijním připojištění a doplňkovém penzijním spoření ještě více podporováno.

více

Tipy ke dni Země: Jak chránit naši planetu? Snižte spotřebu energie, třiďte a nakupujte u místních - 23.4. 2016

Nutnost chránit planetu Zemi si každoročně připomínají miliony lidí po celém světe při svátku nazvaném Den Země, který připadá na 22. dubna. Podpořit myšlenku Dne Země přitom může každý, kdo si osvojí pár základních pravidel, díky kterým lze přispět nejen k udržení zdravějšího životního prostředí, ale také ke snížení rodinného rozpočtu. Ty nejdůležitější z nich vám přinášíme v následujícím článku.

více

stránky:  1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18
TOPlist